Evo narode....za mojih (mogu slobodno da kazem) skoro 30 god.gajenja golubova , desilo mi se nesto po prvi put.
Pile , koje je bilo potpuno zdravo zatekao sam prekljuce sa nadutom gusom kao balon.Jednostavno , izgledao je kao da je gusan a ne letac.Obicno pilice koji su i malo sumnjivi ja odstranjujem iz golubarnika , ali mi je ovo bila vrlo cudna situacija.Pokusao sam da ga ispumpam kroz grlo kao balon , medjutim nije htelo , tako da sam primenio drugu metodu.
Jednostavno , uzeo sam obicnu iglu , sterilisao je na brzaka (otvoren plamen upaljaca) i probusio voljku.Malo sam ispretiskao i vazduh koji je bio u voljci je izasao i pile je opet bilo normalno.
Naravno , ja sam bio zadovoljan svojim postupkom spasio sam pile i to je to.
Medjutim , sutra dan jos gora situacija....Voljka samo sto nije eksplodirala koliko je bila naduvena.Znaci , tu se vec nesto desava , i to ozbiljno.Opet isto , igla , busenje (punktiranje) voljke , pile je opet normalno....ali sta se desava.Pritiskajuci voljku kako bi istisnuo gasove koji su se nalazili u njoj , napipao sam tvorevinu tvrdu kao kamen.
Posto nisam nikako mogao da je razbijem , skuvao sam caj od kamilice prohladio ga malo i onako mlak preko pipete sipao piletu u voljku.Masiranjem voljke oko 15-ak min. a uz dejstvo mlakog caja , tvorevina se polako ali sigurno razbijala , koju je pile kasnije povratilo.
Zapravo , poneko zrno kukuruza , tritikala i granulata sa okamenilo i zacepilo voljku , tako da hrana nije mogla da ide dalje a usled razlaganja hrane nastajali su gasovi koji su i izazvali nadimanje voljke.
Ovo sam slikao, tako da ce te videti pile pre i posle mog reagovanja.Naravno sada je sa njim sve OK....